Kézzel készült ajándékok, amik ráadásul menők is
2016. november 09. írta: TealeafCrafts

Kézzel készült ajándékok, amik ráadásul menők is

A szándék a fontos, de még jobb, ha tényleg lenyűgözzük a megajándékozottat.

 

f2b95951b64f937d2ac6f33634dfaf03.pngValljuk be, mindannyian kaptunk már kézzel készült ajándékot, amiről tudtuk, hogy az első rendrakásnál fogjuk elsüllyeszteni egy fiókba / levinni a pincébe / elhelyezni a kukában / inkább emlékeinkben megőrizni.

Ha a szívünkhöz közelálló készítette, akkor eszmei értéke miatt őrizgetjük és ez így is van jól, hiszen a kézzel készült darab egyedi és megismételhetetlen, és ha kifejezetten nekünk készült, akkor az, hogy kissé csálé a festett tál, némileg laza a fűzött karkötő, mit sem von le az értékéből. Hiszen ezeknél a tárgyaknál a beletett idő és szeretet a lényeg.

Ezt tartjuk mi is szem előtt, amikor kézzel készítünk ajándékot és méltán számíthatunk rá, hogy a szeretett személy nem fog fennakadni az ajándék apró hibáin. De mennyire jó lenne, ha az iparművészeti egyetem elvégzése nélkül is menő ajándékot tudnánk készíteni és a megajándékozott arcán meglepetéssel vegyes elismerés jelenne meg, amikor átnyújtjuk neki!

Ez a négy ajándék pont ilyen:

1. Álomháló

Az álomháló az Ojibwe indiánoktól ered, akik úgy tartották, hogy népük minden tagjára a Pókasszony vigyáz. Amikor azonban egész Amerikát benépesítették, a Pókasszony már nem tudott mindenkit könnyen elérni, ezért a nagymamák és anyukák álomhálókat szőttek a gyerekeknek, hogy így óvják meg őket a rossz álmoktól.

Mivel stresszes világunkban sokan küzdenek alvási nehézségekkel, rémálmokkal, ez a kedves ajándék éppen időszerű, kifejezi törődésünket - és remélhetőleg még működik is.

Ránézésre nem éppen egyszerű elkészíteni, ez azonban csak a látszat. Valójában ilyen könnyű:

dreamcatcher.jpg

Ezen az oldalon videókkal magyarázzák el az álomháló készítését: http://www.wikihow.com/Make-a-Dreamcatcher

Az első kérdés, hogy miből legyen az álomháló váza - bármilyen drót megteszi, egy széthajlított és kerekre formált ruhafogas a legjobb! 

Ezután jön a hurkolás és a legvégén a díszítés. A díszítésnél elengedhetjük a fantáziánkat, lóghatnak tollak, gyöngyök, színes zsinórok a hálóról. Egyetlen titok van: elég feszesen kell tartani a fonalat ahhoz, hogy a végén szépen kifeszüljön a kereten.

2. Mottó, otthoni bölcsesség

Egyre elterjedtebbek a modern kori házi áldások, amit 100 éve még falvédőre hímeztek dédanyáink, az a mai lakásokba már fali matrica vagy fali kép formájában kerül be.

Nagy előnye ennek az ajándéknak, hogy teljesen személyre szabható. Első lépés, hogy keressünk az interneten egy megfelelő bölcsességet (természetesen ha fejből tudunk vagy kitalálunk, az még jobb, de kedvenc könyvünket is segítségül hívhatjuk - ebben az esetben nem árt, ha a megajándékozott könyvízlése találkozik a mienkkel).

Ezután több lehetőségünk is van: a legbiztosabb, ha számítógépen megszerkesztjük, kinyomtatjuk, majd bekeretezzük a művet, de vállalkozóbb kedvűek készíthetnek stencilt is (szintén kinyomtatva a legegyszerűbb) és festékkel vihetik fel a megfelelő alapra. Faalapot lehet hobbiboltban kapni, de ha egészen menők akarunk lenni (és hely is van hozzá), akkor régi raklapra is felfesthetjük az üzenetet, amit aztán fel lehet rögzíteni a falra.

Fontos stílusjegy a többféle betűtípus, erre figyeljünk a tervezésnél.

3. Rusztikus virágváza és mécsestartók

Az elmúlt években hódít a rusztikus stílus, hiszen annyian szeretjük magunkat egy nyugalmas vidéki házba képzelni, ahol minden gondunk az, hogy mikor öntözzük meg a virágokat... Ezt a nyugalmat ajándékozhatjuk egy rusztikus vázával vagy mécsestartóval - ha a kettőt együtt adjuk, a hatás csak fokozódik.

Amire szükségünk lesz: egyszerű, lehetőleg egyenes vagy majdnem egyenes váza és mécsestartó (IKEA-t ajánlanám beszerzési helynek), natúr színű és fehér szalagok különböző szélességben, illetve csipke (hobbiboltban kaphatók).

Ezután már csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek!

4. Láthatatlan könyvtámasz

Ez az ajándék egyszerre ötletes és szép, ha a megajándékozott szeret olvasni, akkor telitalálat.

Amire szükség van: egy (vagy két, attól függően, hogy hány darabot készítünk) régi könyv és természetesen egy fém könyvtámasz, vagy egy meghajlított fém lap. Van, aki a könyv belsejének teljes eltávolítását ajánlja és azt, hogy egy fahasábbal töltsük ki a keletkezett űrt, de erre nem feltétlenül van szükség. A lényeg, hogy a könyv KÜLSŐ borítójának belsejéhez legyen rögzítve a függőleges fémlap (tehát ha a támaszunk vízszintes lapjának jobb oldalán lesz a könyv, akkor a jobb borító belső részéhez ragasszuk a függőleges fémlapot. A ragasztáshoz olyan ragasztót válasszunk, ami fogja a fémet, és nagyon fontos, hogy mint annak idején a növénypréselésnél, egy éjszakán keresztül lexikonok alatt pihentessük a művet.

Jó alkotást!

Ha tetszett a bejegyzés és máskor is szívesen olvasnál otthonszépítős, barkácsolós posztokat, ne felejtsd el megnyomni a "Követés" gombot a sarokban, illetve lájkolni Facebook-oldalunkat: https://www.facebook.com/tealeaf.crafts/

 

 

Képek forrásai:

http://thewhoot.com.au/whoot-news/crafty-corner/doily-dream-catcher

https://www.etsy.com/shop/alittlelune

https://www.etsy.com/listing/266235474/love-grows-best-in-little-houses-just

http://diyjoy.com/diy-decor-ideas-for-renters

https://www.etsy.com

http://weddbook.com/

https://www.etsy.com/shop/PinKyJubb

https://www.bloglovin.com/blogs/a-beautiful-mess-4526/invisible-bookends-4249218896

http://eenk.etsy.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://homeandcrafts.blog.hu/api/trackback/id/tr9911914729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása