Ezek nem hiányozhatnak egy rusztikus otthonból
2016. december 29. írta: TealeafCrafts

Ezek nem hiányozhatnak egy rusztikus otthonból

5 egyszerű trükk és máris mintha egy vidéki kúriában élnél.

Lelkünk mélyén sokan vágyunk rá, hogy legyen egy nyugalmat és meleget árasztó kis zug, ahova visszavonulhatunk, ahol az élet egyszerű és a legnagyobb gondunk az, hogy először igyunk egy csésze teát és utána öntözzük meg a növényeket, vagy fordítva... Vérmérséklet és ízlés kérdése, hogy ez a vágy egész nap velünk van vagy csak a különösen stresszes napokon, de a lényeg: kevesen utasítanánk vissza egy helyes kis kunyhót, esetleg régi kastélyt, ami kopottas, mégis ízléses berendezéssel bír, barátságos hangulatával megnyugtat és ahova varázslatos módon elrepülhetnénk, amikor éppen betelik a pohár.

Ezután nem is kérdés, hogy miért indult világhódító útra a rusztikus "ház a farmon" stílus és az angolul "shabby chic"-nek nevezett, régi kúriákra és kastélyokra jellemző kopottas elegancia. Ezzel a pár átalakítással pedig a te otthonodba is beköltözhetnek.

1. Virágminta minden mennyiségben. Főleg rózsamintás párnák, ágytakarók, terítők és edények, pl. kancsók, csészék dominálnak ezekben a stílusokban. Mivel egy-két rózsás díszpárna és edény nem megfizethetetlen, érdemes ezzel kezdeni a stílushangolást. Az edényeket vegytíhetjük más, színben hozzájuk illő darabokkal, főleg ha pasztellszínűek, akkor még jobban kiemelik a rusztikus stílust. Rózsákat festhetünk egyébként bútorokra is, illetve még egyszerűbb rózsás csomagolópapírral bevonni egy-egy polcot, de egy nagy selyemrózsa csokor is jól beleillik a hangulatba.

2. Koptatott festék. Ha olyan szerencsés vagy, hogy a festék magától lekopott a bútoraidról, ne is olvass tovább, gratulálunk, te már félig megvalósítottad a shabby stílust! Ha azonban bútoraid túl jó állapotban vannak vagy nem a megfelelő módon kopottasak, akkor a következő lépésekkel tudod nagyon egyszerűen megkoptatni őket: a lecsiszolt vagy natúr felületet fesd le bármilyen (sötétebb) színnel, lehetőleg olyannal, ami megy a szoba többi részéhez, lehet pl. türkiz, sötétrózsaszín, kék. Miután megszáradt, fújd le krétafestékkel (nem, nem kívánok lehetetlent, gyakorlatilag minden hobbiboltban kapható flakonos krétafesték). A krétafesték nem összekeverendő a táblafestékkel, amivel a nevének megfelelően táblákat lehet festeni, amire majd fog a kréta - remélem még tudsz követni. A krétafesték onnan kapta a nevét, hogy mikor megszárad, kicsit poros, krétaszerű a felülete. Nekünk éppen erre van szükségünk. Miután ez a réteg is megszáradt, kezd el csiszolópapírral óvatosan visszacsiszolni, hogy néhol kibukkanjon az alapfesték. Hidd el, nem ördöngösség és a végeredmény nagyon megéri.

 

3. Sok fehér. Többféle rusztikus és shabby irányvonal létezik, vannak erőteljes színűek, illetve kifejezetten a pasztell színeket használóak, de ha éppen nincs egy készlet pasztell edényed vagy késztetésed, hogy beszerezz egyet, akkor legegyszerűbben fehér színnel tudsz rusztikus hangulatot teremteni.

4. Ha pedig igazán komolyan gondolod az átalakítást, akkor szükséged lesz egy kopottas, régi tálalószekrényre vagy könyvespolcra. Ez a bútordarab központi szereplője lesz az új rusztikus szobádnak.

Persze joggal kérdezheted, hogy honnan vegyél régi tálalószekrényt vagy akár könyvespolcot, de a megoldás egyszerűbb, mint gondolnád: akár egy letisztult IKEA polcot is átalakíthatsz néhány ívelt láb felszerelésével és egy cirádás képkeret vagy hobbiboltban kapható faformák felhasználásával. Persze ha eleve van egy régi darabod, akkor a dolgod még egyszerűbb: a krétafestékes módszerrel ezt is megkoptathatod, virágos csomagolópapírral vagy tapétával bélelheted és voilá, kész is a hamisítatlan vidéki kúriahangulat!

Ha tetszett a bejegyzés és máskor is szívesen olvasnál otthonszépítős, barkácsolós posztokat, ne felejtsd el megnyomni a "Követés" gombot a sarokban, illetve lájkolni Facebook-oldalunkat: https://www.facebook.com/tealeaf.crafts/

 

 

 

Kép források:

http://hative.com

https://www.etsy.com

http://foter.com

http://thelittlecorner.tumblr.com

http://www.ebay.com

http://vintageshabbypink.tumblr.com

http://evestanley.blogspot.dk

http://romanticshabbychic.com

http://www.whitelacecottage.com

https://www.etsy.com

http://thebames.blogspot.com

http://whiteandfaded.co.uk

http://www.zsazsabellagio.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://homeandcrafts.blog.hu/api/trackback/id/tr4711917659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása